Jonge vrouw bos

Wat is Anorexia Nervosa

Wanneer je de hele dag obsessief bezig bent met eten en je gewicht, kan het zijn dat je anorexia hebt. Lees hieronder wat anorexia is, wat de symptomen zijn en hoe je we je kunnen helpen.

Wat is anorexia?

Anorexia nervosa, kortweg anorexia, is een eetstoornis waarbij je de hele dag dwangmatig bezig bent met eten en je gewicht. Ook al weeg je te weinig voor je lengte, je vindt en voelt je toch te dik. Afvallen is een obsessie voor je en je bent bang om aan te komen. Anorexia neemt je geheel in beslag. Je kunt je eenzaam, onbegrepen of angstig voelen.

Vrouwen en mannen met anorexia

Anorexia komt meer voor bij meisjes en vrouwen, maar ook als man of jongen kan je anorexia hebben. Ongeveer 90% tot 95% is vrouw en 5% tot 10% is man. Als man of jongen is de schaamte voor je eetstoornis soms groter dan bij vrouwen. Dit kan voor jou als jongen met anorexia een drempel vormen om hulp te zoeken. Je staat er echter niet alleen voor. Er zijn verschillende behandelingen voor anorexia nervosa, zowel voor mannen als vrouwen.

Het verschil tussen anorexia, boulimia en eetbuistoornis

Anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuistoornis (ook bekend onder de naam Binge Eating Disorder of BED) zijn alledrie eetstoornissen. Hieronder lees je het verschil tussen anorexia, boulimia en een eetbuistoornis.

Anorexia en boulimia

Zowel bij anorexia als boulimia ben je obsessief bezig met eten en je gewicht. Bij anorexia vermager je meestal, terwijl je gewicht bij boulimia dikwijls niet veel verandert. Bij boulimia wisselen diëten, eetbuien en braken of laxeren elkaar af. Tijdens een eetbui eet je in een korte tijd overmatig veel. Hierna voel je je vaak schuldig. Ook al verandert je gewicht niet altijd bij boulimia, het is erg belangrijk om wel goede hulp te krijgen.

Als je anorexia hebt, heb je misschien ook eetbuien. Daarna braak je alles uit, gebruik je laxeermiddelen of sport je om de calorieën weer kwijt te raken. Een belangrijk verschil met boulimia is dat je aantoonbaar ondergewicht hebt. Meestal zie je dat zelf niet maar hoor je dat wel van de mensen om je heen.

Boulimia en eetbuistoornis (BED)

Net als bij boulimia heb je bij een eetbuistoornis ook meerdere malen per week ongecontroleerde eetbuien. Na een eetbui braak of laxeer je echter niet. Het gevolg is dat je flink kunt aankomen. Schuld- en schaamtegevoelens na een eetbui komen veel voor.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis