Verdriet en rouw

Wat is een angststoornis?

Er bestaan verschillende soorten angststoornissen. Het gemeenschappelijke kenmerk is dat er sprake is van angst. Angst is een gevoel dat optreedt bij dreigend gevaar. Het komt echter ook voor dat je angstig bent zonder realistische aanleiding. Er is sprake van een angststoornis als je door deze ongegronde angst niet goed functioneert in het dagelijks leven. Van alle Nederlanders heeft bijna 20% ooit last (gehad) van een angststoornis.

Gegeneraliseerde angststoornis

Bij een gegeneraliseerde angststoornis ben je constant angstig en bezorgd over alledaagse dingen. Je piekert veel. Het is moeilijk dit onder controle te houden. De gegeneraliseerde angststoornis lijkt veel op een depressie, maar een verschil is dat je met deze angststoornis last hebt van bijvoorbeeld zweten en hartkloppingen. Het verschil met andere angststoornissen is dat de angst en het piekeren constant aanwezig zijn en niet ontstaan door bepaalde situaties.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je last van plotselinge paniekaanvallen. Je krijgt onverwacht een grote angst, zonder dat daar een directe aanleiding voor is: het gebeurt gewoon. Tegelijkertijd kan je last krijgen van hartkloppingen, zweten, koude rillingen, trillen of duizeligheid. De helft van de mensen met een paniekstoornis heeft ook last van agorafobie (pleinvrees). In dat geval vermijd je bepaalde situaties, omdat je bang bent voor een nieuwe aanval.

Separatieangststoornis

Kinderen kunnen het spannend vinden als ze alleen zijn zonder hun ouders. Wanneer een kind heel angstig wordt als het gescheiden wordt van zijn of haar ouders, bijvoorbeeld om alleen weg te gaan of alleen thuis te blijven, dan is er sprake van separatieangst.

Sociale fobie

Als je een sociale fobie hebt, dan ben je bang voor situaties waarin je kritisch beoordeeld kunt worden of kunt falen. Zoals een spreekbeurt, toets of een feestje. Of je bent bang om jezelf belachelijk te maken. Je bent dan steeds bezig met wat anderen van je vinden en je bent bang voor negatieve reacties. Daarbij heb je angst om bijvoorbeeld te gaan blozen, trillen of zweten. De angsten en het vermijden van sociale situaties belemmeren je enorm in het dagelijks leven.

Specifieke fobie

Als je een specifieke fobie hebt, dan heb je een angst die overdreven en onlogisch is. De angst gaat niet weg en wordt veroorzaakt door een specifiek voorwerp of situatie. Voorbeelden hiervan zijn: vliegen, hoogte, dieren, onweer, injecties of bloed. Soms word je alleen al angstig bij de gedachte aan het voorwerp of de situatie.

Posttraumatische stress-stoornis en dwangstoornis

Deze twee stoornissen vallen ook onder de noemer angststoornis. Een posttraumatische stress-stoornis is een hevige stressreactie op een schokkende gebeurtenis. Als je last hebt van een dwangstoornis, dan keren dwanggedachten en/of dwanghandelingen voortdurend bij je terug. Lees meer over de posttraumatische stress-stoornis of de dwangstoornis.

Nachtelijke angst

Je kind wordt ’s nachts vaak in paniek wakker, het gilt, huilt en zweet. Hoe meer je je kind probeert de kalmeren, hoe meer het overstuur raakt. Wanneer dit eventjes heeft geduurd valt je kind in een diepe slaap. Bij het ontwaken heeft je kind geen enkele herinnering aan deze gebeurtenis. Dit wordt ‘Pavor Nocturnus’ genoemd, oftewel een nachtelijke angst.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis