meisje op het strand

Welke behandelingen heeft Jonx voor ADHD?

ADHD wordt meestal behandeld met medicatie of therapie. Zowel medicatie als therapie geneest de stoornis niet, maar verlichten de klachten. Als je kind last heeft van ADHD, dan kun je terecht bij Jonx, specialist in jeugdgezondheidszorg.

Uitzending RTL4

Bekijk voor meer informatie de uitzending ‘Altijd Jong’ van RTL4. Kinder- en jeugdpsychiater Pauline van Dijl vertelt in deze uitzending meer over ADHD en de behandeling van jongeren bij Jonx.

Gedragstherapie

Gedragstherapie is er op gericht om iemand bewust met ADHD om te leren gaan. Het helpt om inzicht te krijgen in de verschijnselen. De therapie is niet alleen voor mensen met ADHD, maar ook voor betrokkenen. Bij kinderen werkt het bijvoorbeeld effectief als ouders of leerkrachten therapie geven. De therapie richt zich op het belonen van gewenst gedrag en het negeren of straffen van ongewenst gedrag.

Cognitieve therapie

Met cognitieve therapie leren mensen met ADHD om controle te krijgen over hun impulsen. Ze leren eerst na te denken voor ze reageren. Impulsiviteit is namelijk een van de grootste problemen van mensen met ADHD. Door hun drukke, chaotische gedrag roepen ze veel negatieve reacties op in hun omgeving. Cognitieve therapie helpt ook tegen bijkomende depressies en angststoornissen.

Medicijnen

Bij ADHD wekt medicatie vaak goed om de symptomen te verminderen. Het meest gebruikte medicijn is methylfenidaat (Ritalin, Concerta). Dit medicijn helpt de onrust, impulsiviteit en concentratieproblemen te verminderen bij kinderen en volwassenen.

Combinatietherapie

De effectiviteit van combinatietherapie – medicatie en therapie – is niet bewezen. Ouders van kinderen met ADHD zijn wel meer tevreden na een combinatietherapie. Vooral over de aangeleerde sociale vaardigheden van hun kind. Soms kan de dosis medicijnen in de combinatietherapie omlaag. De combinatietherapie lijkt vooral geschikt voor kinderen met ernstige ADHD en ADHD met bijkomende stoornissen.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis