Begeleid Wonen Munsterheerd

Begeleid Wonen Munsterheerd

Jongeren tussen de 18 en 24 jaar die (nog) niet zelfstandig kunnen wonen kunnen terecht bij Begeleid Wonen Munsterheerd. Begeleid Wonen Munsterheerd biedt jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) een veilige woonomgeving waar jongeren kunnen groeien richting (meer) zelfstandigheid.

Voor wie is Begeleid Wonen Jeugd Munsterheerd bedoeld?

Je kunt terecht bij Begeleid Wonen Jeugd Munsterheerd als je autisme hebt en je het moeilijk vindt om zelfstandig te wonen. Begeleid Wonen Jeugd biedt je begeleiding in het leren zelfstandig te wonen.

Je kunt binnen Begeleid Wonen Jeugd komen wonen wanneer:

 • je autisme hebt
 • je in Groningen wilt wonen
 • je graag zelfstandig wilt leren wonen, maar het (nog) niet lukt
 • je begeleiding en/of behandeling nodig hebt om je doelen te behalen
 • thuis wonen niet meer lukt
 • je gemotiveerd bent om deel te nemen aan dagactiviteiten, scholing, vrijwilligerswerk of betaald werk
 • je tussen de 18 en 24 jaar bent

Ben je ouder dan 24 jaar? Voor (jong)volwassenen tussen de 19 en 30 jaar heeft Jonx Begeleid Wonen Talma in Groningen.

Je kunt niet binnen Begeleid Wonen Jeugd komen wonen wanneer:

 • je geen autisme hebt
 • je last hebt van ernstige agressieproblematiek
 • je verslaafd bent aan drugs, gamen, alcohol of gokken
 • je een verstandelijke beperking hebt

Wonen en behandeling bij Begeleid Wonen Jeugd

Als cliënt binnen Begeleid Wonen Jeugd ontvang je begeleiding van een team van begeleiders. Je krijgt ook een persoonlijke begeleider toegewezen die samen met jou je woonbegeleidingsplan schrijft. In dit plan worden je doelen vastgelegd op het gebied van wonen, werken en vrije tijd en wat je zou willen in de toekomst. De begeleiders en behandelaren van Begeleid Wonen Jeugd helpen je deze doelen te behalen en te groeien naar een meer zelfstandig leven.
Ben je ergens anders in behandeling terwijl je bij ons in Groningen woont? Dan hebben we contact met je behandelaar om je begeleiding goed af te stemmen.
De rol die je ouders of wettelijke vertegenwoordigers spelen, hangt af van je persoonlijke situatie en van je leeftijd.

Wonen en de dagelijkse gang van zaken

Begeleid Wonen Jeugd is vergelijkbaar met een appartementencomplex. Er zijn dertien appartementen op de tweede verdieping van het appartementencomplex Munsterheerd in de wijk Beijum in Groningen. Je hebt een eigen zit-slaapkamer en je deelt je keuken, het toilet, de badkamer en de voordeur van je appartement met een andere jongere.
Samen met je medebewoners mag je gebruik maken van een wasmachine en droger. Er is ook een gezamenlijke woonkamer.

Satellietwonen

Een satellietwoning is een woning op loopafstand van het appartementencomplex in Groningen. Je kunt wonen in een satellietwoning als je een stap verder bent richting zelfstandigheid. Je ontvangt (dagelijks) begeleiding. Je kunt maximaal een jaar wonen in een satellietwoning. Na dit jaar bekijken we samen wat je nog nodig hebt.

Het team van Begeleid Wonen Jeugd

Met het team van begeleid wonen krijg je veel te maken. De psychiater en teamleider inhoudelijke zaken is eind verantwoordelijk voor je behandeling. De psychiater werkt veel samen met de psycholoog. Je komt de psycholoog tegen bij je behandelplan bespreking maar ook bij individuele gesprekken. De begeleiders binnen het team staan 24 uur per dag voor je klaar, ’s nachts in de vorm van een slaapdienst. Er werken binnen het team verpleegkundigen, sociaal pedagogische hulpverleners en maatschappelijk werkers. Het team wordt aangestuurd door de teamleider inhoudelijke zaken en de teamleider algemene zaken. Zij worden allemaal ondersteund door het secretariaat.

Hoe kan ik mij aanmelden?

Je kunt je aanmelden voor Begeleid Wonen Jeugd via je hulpverlener of behandelaar. Daarna word je samen met je ouders/verzorgers en/of hulpverlener uitgenodigd voor een eerste gesprek. In dit gesprek wordt bekeken of wonen binnen Begeleid Wonen Jeugd bij jou past. Wanneer dit gesprek positief uitvalt, wordt een indicatie voor je aangevraagd en kom je op de wachtlijst. Als je in aanmerking komt om bij ons te komen wonen, nodigen we je uit om kennis te komen maken in Groningen. Je kunt dan rondkijken en vragen stellen.

Praktische informatie

Begeleid Wonen Jeugd ligt in Beijum, een gezellige buurt van Groningen. Vlakbij de appartementen kun je gratis parkeren. Tegenover de appartementen is een klein winkelcentrum met een supermarkt. Het centrum en de rest van Groningen zijn gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. De bushalte ligt op vijftig meter van Begeleid Wonen Jeugd.

Vergoedingen

Vergoedingen van zorg kunnen jaarlijks wijzigen. Ontvang je psychische hulp van Jonx of denk je daarover? En wil je weten welke kosten daaraan verbonden zijn en wat de vergoedingen zijn? Neem dan eerst contact op met je zorgverzekeraar. Jonx informeert je ook graag goed en uitgebreid over de kosten die vergoed worden. Zodat je achteraf niet voor onverwachte ziektekosten komt te staan. Lees hier meer over vergoedingen van zorg.

Wil je meer weten, stel ons dan gerust je vraag via de telefoon of per e-mail: bwj@lentis.nl

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis