‘Het is fijn om een bijdrage te kunnen leveren aan de successen van onze bewoners.’
Begeleid Wonen Talma Groningen 3

Robert Reigersberg over werken bij Begeleid Wonen Talma

“Ik werk bijna dertien jaar voor Lentis, waarvan nu anderhalf jaar bij Begeleid Wonen (BW) Talma”, begint Robert Reigersberg zijn verhaal. Robert is agogisch begeleider bij BW Talma, een woonvorm voor twintig jongeren en jongvolwassenen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS).

Open en duidelijk

“Ik vind het een hele boeiende doelgroep. Openheid en duidelijkheid worden binnen BW Talma erg op prijs gesteld. De communicatie werkt bij onze bewoners vaak heel letterlijk. Toen ik hier net werkte zei ik tegen een bewoner die ergens tegenop zag: “Op den duur fiets je er wel doorheen”. De bewoner keek mij verrast aan en vroeg waar hij een fiets voor nodig had”, vertelt Robert met een lach. “Vanuit de BW heb je te maken met een overbruggingsperiode naar de maatschappij. Deze jongeren en jongvolwassenen wonen bij ons omdat ze nog niet volledig op zichzelf kunnen wonen. Als begeleider heb je een sleutelrol om de overgang voor de jongeren naar de maatschappij zo goed mogelijk te laten verlopen.”

Overgang naar de maatschappij

“In deze overgang naar de maatschappij is het van belang op zoek te gaan naar de kleine dingen, kleine stappen. Ter ondersteuning kijk ik naar hun hobby’s en interesses. Eén van onze bewoners is bijvoorbeeld geïnteresseerd in koken. Daarom hebben we contact gelegd met een café-restaurant in Groningen die mensen met een hulpvraag de kans biedt om werkervaring op te doen. Na een kennismakingsgesprek wilde de chef-kok graag met onze bewoner samenwerken. Ik ben met de jongen meegegaan naar het café-restaurant. We hebben samen gekookt, een dressing gemaakt, koekjes gebakken en ook nog geleerd hoe je van een winterwortel bloemetjes maakt. De vierde keer is hij zelfstandig gegaan.”

Ondersteunen en motiveren

”Het is van belang voor onze cliënten om ze te ondersteunen en te motiveren. Het is fijn om een bijdrage te kunnen leveren aan hun successen. Dat is de verdieping in het werk. Je moet een stap verder gaan, creatief zijn. Natuurlijk zijn het kleine stapjes. Je hebt geen garanties. Dus je moet alert blijven tijdens het hele proces. Je blijven afvragen waar je iemand nog beter bij zou kunnen helpen, rekening houdend met de mogelijkheden.”

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis