header jongen tiener donker haar

Narratieve Exposure Therapie (NET)

Narratieve Exposure Therapie (NET) is gericht op het verwerken van schokkende ervaringen. Dat noemen we ook wel traumatische ervaringen. Kinderen die iets naars hebben meegemaakt, kunnen daar later of op een onverwacht moment last van krijgen. De nare ervaring komt steeds terug. Bijvoorbeeld in een nachtmerrie of een flashback. Je komt er maar niet van af.

Omdat je al veel aan je trauma herinnerd wordt, wil je er niet over praten. Je bent sneller boos, geïrriteerd of schrikt heel snel ergens van. En door je nare dromen, slaap je slecht. We noemen een combinatie van onder andere deze klachten een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS).

Hoe werkt Narratieve Exposure Therapie

Bij Jonx passen we NET toe als je last hebt van schokkende ervaringen. Net als bij de behandeling van PTSS halen we de traumatische ervaring in gedachten weer naar boven. Het verschil is dat we bij NET je hele leven bij langs gaan. Dus niet alleen de slechte maar ook de mooie herinneringen komen voorbij.

Je levenslijn

Samen met je behandelaar ga je alle belangrijke gebeurtenissen in je leven bij langs. Je vertelt wat een herinnering met je doet, wat je voelt, welk gevoel het oproept. Zo overwin je je angsten die bij herinneringen horen en verwerk je de nare gevoelens. Je krijgt een duidelijk overzicht van wat er allemaal in je leven gebeurd is. Je eigen levensverhaal krijg je na afloop van de behandeling, op papier mee. Je kan zelf beslissen wat je hiermee doet.

Inhoud behandeling Narratieve Exposure Therapie

We snappen dat het spannend en vervelend is om met je trauma aan de slag te gaan. We nemen altijd ruim de tijd om je te vertellen over de behandeling. Hoe NET werkt en hoe het je klachten kan verminderen.

Samen met de behandelaar leg je op de grond je levenslijn uit, dat is vaak een lint. De levenslijn begint vanaf jouw eerste dag, je geboorte, en eindigt bij het nu, met nog een stuk touw in een krul dat de toekomst voorstelt. Mooie momenten krijgen een bloem als symbool. Slechte momenten uit je leven krijgen een steen. Al deze momenten geef je namen. Bijvoorbeeld ongeluk, verjaardag, brand, verkering.

Mooie en slechte momenten

Samen met je behandelaar bespreek je de bloemen en stenen. Vooral de stenen, de schokkende ervaringen, komen aan bod. Door over je trauma’s te praten en onder de omstandigheden wanneer ze gebeurden, vermindert de pijn op den duur.

Voor wie is Narratieve Exposure Therapy bedoeld?

NET is geschikt voor je als je last hebt van trauma of PTSS. NET is onderdeel van de algemene behandeling voor trauma en PTSS binnen Jonx.

Locatie Narratieve Exposure Therapy

Narratieve Exposure Therapie wordt gegeven op twee locaties:

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis