Boos jong meisje met kroontje op

Genderdysforie

‘Is het een jongen of een meisje?’ Dat is altijd de eerste vraag die gesteld wordt aan de ouders van een pasgeboren kind. Het kan zijn dat jij als meisje geboren bent maar je eigenlijk een jongen voelt. Dit gevoel, dat je niet helemaal tevreden kunt zijn met je geboortegeslacht, noemen we genderdysforie. Je buitenkant en binnenkant matchen niet met elkaar.

Bij genderdysforie spelen vaak gevoelens van onzekerheid, schaamte of eenzaamheid. Het kan zijn dat je  zelf heel zeker weet wat je identiteit is, maar dat anderen raar doen. Dan zijn er deskundigen die jou kunnen helpen. Dat kan als je nog heel jong bent en niet zo goed weet wat je overkomt. Of dat je eigenlijk al lang weet dat je liever van een ander geslacht bent maar daar veel last van hebt. Dan kun je terecht bij de Gender Poli van Jonx.

Behandeling Genderdysforie

Wanneer je wordt aangemeld bij de Gender Poli starten we met diagnostiek. Het eerste gesprek is altijd samen met je ouders. Of je moet dat beslist niet willen. Tijdens het eerste gesprek:

  • kijken we uitgebreid naar je hulpvraag
  • worden vragen beantwoord
  • wordt de diagnostische procedure uitgelegd
  • bespreken we eventuele andere problemen die spelen.

Diagnose Genderdysforie

Diagnostiek bestaat uit één of meer gesprekken. In overleg met jou en/of je ouders zullen we de school vragen om een vragenlijst in te vullen. Het doel van de diagnostiek is om te kijken wat er aan de hand is en hoe we jou het beste kunnen helpen. Wij nemen de problemen serieus, dus we nemen de tijd voor het intakeproces totdat duidelijk is wat er aan de hand is.

Het adviesgesprek

De diagnostiekfase ronden we af met een adviesgesprek. Daar bespreken we of er sprake is van genderdysforie of van andere problemen. Je krijgt advies over hoe je hiermee om kan gaan. Samen bepalen we daarna of er behoefte is aan extra ondersteuning of behandeling.

Seksuele identiteit

Bij jongeren kan ook gewerkt worden aan de seksuele identiteit. Dan zoeken we uit of je homo, lesbisch, biseksueel, hetero of transgender bent.

Medisch traject eventueel bij Genderdysforie

Denk je over hormoonbehandeling of een geslachtaanpassende operatie? Dan werkt Jonx samen met het zorgcentrum voor Genderdysforie van het VUmc te Amsterdam, en voor jongeren rond 18 jaar met het Genderteam van het UMCG te Groningen.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis