Home Nieuws Autismeweek 2021

30 maart 2021

Autismeweek 2021

Tot zondag 4 april is het de NVA Autismeweek 2021. Tijdens deze week vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) onder andere aandacht voor de positieve gezondheidseffecten van beweging. En voor mensen die anno nu autisme hebben. Ook binnen Jonx houden we ons in deze week bezig met het onderwerp. Onderstaand een overzicht.

Online Webinars Autismeweek 2021

Donderdag 1 april 2021 organiseren we een speciaal programma, voor mensen met een Autismespectrumstoornis (ASS), hun familieleden en professionals en geïnteresseerden. Met het programma schenken we aandacht aan Leefstijl en ASS en aan Seksualiteit en Genderidentiteit bij ASS. Het programma is online te volgen tussen 16:00-18:00. Bekijk de flyer

Onderzoek impact Covid-19

Welke impact had de eerste coronagolf op mensen die in zorg zijn bij autisme teams en FACT? Die vraag onderzochten Stynke Castelein, Hoofd Lentis Research, Inge van Balkom, Directeur Jonx, en Jojanneke Bruins, Senior Researcher bij Lentis. Het onderzoek is nu ook online te lezen in het Tijdschrift voor Psychiatrie.

Ingezonden brief: “Kloppend hart”

Collega Nicole Dijk stuurde onderstaande ingezonden brief naar het Dagblad van het Noorden. Deze week werd het artikel geplaatst.

‘Mijn hart klopt nog wel, maar ik leef al lang niet meer.’ De woorden van een adolescente patiënt van me, die kampt met paniekaanvallen en suïcidale gedachten. Haar studie is gestopt en haar relatie is uitgegaan. Erna zie ik een autistisch jongetje, die door de onduidelijke wereld zijn haren uit zijn hoofd heeft getrokken en zijn vingers kapot slaat tussen de kast lades. En zo gaat mijn poli nog even door. Het elastiek raakt bij steeds meer mensen uitgerekt en het zal nog jaren duren voordat het bij sommigen weer terug is geveerd, onherstelbare scheuren achterlatend. Zelf zal ik het onwaardige afscheid van twee tantes nooit meer vergeten, waarbij ik tot tweemaal toe achter een klein beeldscherm mijn vader een kist heb moeten zien wegdragen. Zonder dat ik hem na afloop een knuffel heb kunnen geven. Ik hou me aan de regels, ben één met mijn mondkapje en haal veelvuldig afhaalmaaltijden om restaurants te laten bestaan. Het maakt me vertwijfeld. Ik weet ook niet hoe het moet, ik wil ook niet dat mijn oma alleen en benauwd sterft in haar verpleegtehuis. Ik weet alleen dat er aandacht moet zijn voor álle harten die nu kloppen. Zodat er ook zoveel mogelijk harten zullen blijven kloppen.

Nicole Dijk, arts Jonx

Meer nieuws