Samenwerkingsinitiatieven: goede voorbeelden specialistische jeugdhulp

Geplaatst op 30 april 2018

Twee initiatieven waaraan Jonx deelneemt, worden vermeld als goede voorbeelden op Het Platform Integrale Specialistische Jeugdhulp. Dit platform is ontwikkeld door het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het Nederlands Jeugdinstituut.  Het gaat om het Vroeg Erbij team en FACT Jeugd Noord.

Op het platform wordt een overzicht geboden van goede praktijkvoorbeelden van integrale specialistische jeugdhulp. Professionals binnen de jeugdhulp kunnen er kennismaken met het werk van collega’s uit het hele land. Het platform biedt inspiratie en uitwisseling van mogelijkheden om integraal te werken.

Vroeg erbij

Het vroeg erbij Team wordt genoemd omdat er samen met de ouders word nagedacht wat voor het kind de beste oplossing is. Ouders zijn belangrijke en vanzelfsprekende gesprekspartners voor het Vroeg Erbij team. Doordat zij worden meegenomen, kom je snel bij de kern van het probleem. Als je hen niet in alle stappen meeneemt in het proces, merk je al gauw dat sommige stappen te snel gaan. Door hen onderdeel te laten zijn van het kernteam ontstaat ook voor het vervolg meer draagvlak bij ouders. Dat geeft het traject meer kans van slagen. Lees alle informatie over het Vroeg Erbij Team op het platform.

FACT Jeugd Noord

FACT Jeugd Noord wordt genoemd omdat het iemand niet uit zijn of haar context haalt. De hulpverlener kan zich voegen naar de context waar de problemen zich voordoen – thuis of op school bijvoorbeeld. Door de mogelijkheid om ook onuitgenodigd langs te komen ziet de hulpverlener meer van het complexe geheel dan alleen de symptomen van de problemen. Daardoor voorkom je dat je misschien wel kan behandelen maar dat je niet doordringt tot de kern van het probleem. Ook is het gemakkelijker om aan te sluiten bij de krachten van een jongere, omdat je ook ziet wat er allemaal goed gaat.

Lees alle informatie over het FACT Jeugd Noord op het platform.

Feedback
Jonx

is onderdeel van Lentis